Boletus appendiculatus

Schaeff. (1763)

Rumeni goban

Rod Gobani | Boletus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Klobuk

5-15 cm, polkrožen, izbočen, mesnat, pozneje zravnan, suh, svetlo rjav, rumeno rjav, rdeče rjav.

Trosovnica

Je rumena, cevke so kratke in na pritisnjenih mestih pomodrijo, pri starih gobah se okrogle luknjice znatno povečajo.

Bet

6-8 x 3-4 cm, poln, v spodnji polovici trebušast, v dnišču nekoliko korenasto podaljšan, rumenkast in prepleten z mrežico.

Meso

Rumenkasto, zlasti v betu, na prerezu bolj ali manj pomodri, v spodnjem delu rahlo pordeči, prijetnega vonja in okusa.

Trosi

10-16 x 4-6 µm, vretenasti, gladki, trosni prah je rjavkasto olivno zelen.

Rastišče

Raste v listnatem gozdu, najraje v toplem, suhem poletju in jeseni, na Bovškem redek.

Uporabnost

Užiten, bet je pretrd za uživanje.

Opombe

Index fungorum: Butyriboletus appendiculatus (Schaeff.) D. Arora & J.L. Frank (2014
Literatura: BRITISH BOLETES, Geoffrey Kibby, str.17
Izvor imena Boletus: več razlag, "Bolites" (grško) izraz za gobe s klobukom, "Bolites" (rimsko) izraz za najboljše jedilne gobe. Izvor imena Appendiculatus: "appendicula", pomanjševalnica za appendix, kar pomeni majhen dodatek, v tem primeru ima bet korenast podaljšek (glej opis).

Spada med

Mikorizne gobe