Boletus badius

(Fr.) Fr. (1832)

Kostanjasti goban

Rod Gobani | Boletus | Pogojno užitna

Pogojno užitna

Podrobnosti

Značilno

Ima kostanjevo rjav klobuk, rjavkast bet, rumeno trosovnico, ki na pritisk močno pozeleni, meso pa ima prijeten vonj in okus.

Klobuk

Od 5 do 15 cm širok, mesnat, polkrožen, sprva s podvihanim robom, nato se zravna in postane blazinast. Najprej je žametast, kmalu postane gladek, bolj ali manj rjav, star nekoliko obledi.

Trosovnica

Rumena, stara olivno rjava, cevke so dolge, pri betu zaokrožene in imajo sprva zelo drobne, belkaste luknjice, ki kmalu porumenijo, na pritisk pa močno pozelenijo.

Bet

Do 10 cm visok in do 4 cm debel, najprej trebušast, kmalu postane valjast, trd, včasih rahlo ukrivljen, gladek, podolžno črtast, bolj ali manj rjav, vendar nima mrežice.

Meso

Belo, rumenkasto, pod kožico klobuka in v betu je rjavo, na prerezu pomodri, čvrsto, šele v starosti se zmehča.

Trosi

13-15 x 4-5 µm, vretenasti.

Rastišče

Najraje pod smrekami, posamično ali v skupinah, tudi v mešanih gozdovih, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem ne preveč pogosta.

Uporabnost

Pogojno užiten, surov je škodljiv, kuhan ali pečen pa je zelo uporaben, okusen, mlade gobe lahko vlagamo v kis.

Spada med

Mikorizne gobe