Boletus fechtneri

Velen. (1922)

Fechtnerjev goban

Rod Gobani | Boletus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Spoznamo ga po srebrno sivem klobuku, ki je suh in bleščeč, ima rumeno trosovnico, ki na pritisk pozeleni, rumen, mrežast bet pa je običajno rahlo rdečkasto nadahnjen.

Klobuk

Od 6 do 15 cm širok, sprva polkrožen, kasneje je zravnan in blazinast, gladek, bleščeč, sprva bel, nato srebrno siv, star je temnejši, na pritisnjenih mestih pa porjavi.

Trosovnica

Rumena, cevke so razmeroma kratke, priraščene na bet in ob njem nekoliko krajše, luknjice so okrogle ali oglate, rumene, na pritisk takoj pozelenijo.Trosni prah je rjavo oliven.

Bet

Do 10 cm visok in do 4 cm debel, najprej trebušast, nato rahlo betičast, proti dnišču zašiljen, rumen, mrežast, pogosto je nekoliko rdeče nadahnjen.

Meso

Rumenkasto, v klobuku pomodri na prerezu, v dnišču beta pa pordeči, prijetnega vonja in ima nekoliko okus po lešnikih.

Rastišče

Pod listavci, na apnenčastih tleh, na Bovškem razmeroma redko, od poletja do jeseni.

Uporabnost

Dober, dokler je mlad, bet postane trd, klobuk pa se hitro zmehča, najboljše ga je mešati z drugimi gobami.

Opombe

Lahko ga zamenjamo s sorodnimi gobami, ki imajo tudi rumeno trosovnico in so milega okusa, oziroma ne grenijo.

Spada med

Mikorizne gobe