Boletus luridus

Schaeff. (1774)

Svinjski goban

Rod Gobani | Boletus | Pogojno užitna

Pogojno užitna

Podrobnosti

Značilno

Je iz skupine gobanov, ki imajo oranžno rdeče luknjice pod klobukom in mrežico na betu. Žametast klobuk je od olivnih do oranžno rjavih, včasih tudi rjavo rdečih odtenkov. Značilna je velika, podolžna, močno izražena mreža na betu.

Klobuk

Od 8 do 20 cm širok, sprva polkrožen, nato se zravna in ostane rahlo izbočen, suh, žametast, olivno rjavkast, oranžen ali rjav, včasih je temno rjav ali rdečkast.

Trosovnica

Sestavljena iz cevk, luknjice so drobne, sprva oranžne, pri starih gobah pa bolj ali manj rdeče.

Bet

Od 5 do 15 cm visok in od 2 do 5 cm debel, najprej vretenast, proti dnišču ošiljen, nato je betičast, okrasto rumen, oranžen in proti dnišču rdečkast, z veliko, podolžno ter močno izraženo mrežo.

Meso

Rumenkasto, sivkasto, na prerezu se takoj modro zeleno obarva in je prijetnega vonja in okusa.

Trosi

10-16 x 5-7 mikronov, zelenkasti, mandljeve oblike, trosni prah je rjavo zelene barve.

Rastišče

V različnih gozdovih, najraje v travi ob robu gozda, ali na peščenih tleh ob gozdnih poteh od poletja do pozne jeseni, na Bovškem razmeroma pogost.

Uporabnost

Pogojno užiten, surov ali skupaj z alkoholom je škodljiv, sicer je zelo okusen in uporaben za različne jedi.

Opombe

V skupini gobanov z rdečimi luknjicami in mrežico na betu je tudi strupeni VRAŽJI GOBAN, ki ima srebrno siv ali rahlo olivno okrast klobuk. Bet je rumenkast in v sredini bolj ali manj rdečkast. Je neprijetnega vonja in okusa. Močno mu je podoben pogojno užitni RDEČERUMENI GOBAN, ki ima rahlo rožnat klobuk, močno je rumen na obžrtih mestih, rumen bet pa ima gosto, rdečo mrežico. ŠKRLATNI GOBAN mu je zelo podoben, vendar brez rumene barve, cel je bolj ali manj škrlatno rdeč, le luknjice proti robu klobuka so večkrat zlato rumene. Je pogojno užiten.

Spada med

Mikorizne gobe, Pogoste gobe