Boletus reticulatus

Schaeff. (1774)

Poletni goban,jurček

Rod Gobani | Boletus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Od ostalih gobanov z belo trosovnico ga ločujemo po suhem, žametastem klobuku, ki v suši razpoka. Običajno ima dolg bet, z belo ali rjavo mrežico in postane hitro črviv.

Klobuk

Sprva polkrožen in podvihan, ožji od beta, kmalu se razpre tudi čez 15 cm široko in postane blazinast. Površina je gladka, rjava, žametastega videza, koža ni lupljiva, v suši rada razpoka.

Trosovnica

Cevke so navpične, sprva bele, tako kot luknjice na trosovnici, z dozorevanjem trosov postanejo rumene in končno olivnozelene barve. Trosni prah je olivnorjav.

Bet

Včasih več kot 10 cm visok in okoli 5 cm debel, trebušast, rjavkast in mrežast, poln, ko ostari postane betičast, valjast.

Meso

Belo, mehkejše kot pri drugih gobanih, zelo okusno in prijetnega vonja. Žal je hitro črvivo.

Rastišče

Raste pod listavci, že od junija do sredine jeseni, na Bovškem pogosto, če so ugodne vremenske razmere.

Uporabnost

Jurček je užiten, primeren za vsestransko uporabo, na Bovškem zelo zaželjen.

Opombe

Pri nepazljivem nabiranju bi ga lahko zamenjali z ŽOLČASTIM GRENIVCEM, ki je izredno grenak. Lahko nam škodujejo prestari jurčki!