Boletus subtomentosus

L. (1753)

Polsteni goban

Rod Gobani | Boletus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Običajno je bet vitek, rumenkast, rumena je tudi trosovnica, površina klobuka pa je olivno rjava ali zelenkasta.

Klobuk

5-10 cm, najprej polkrožen, nato se zravna in postane blazinast, gladek, polsten, olivno rjavkast ali zelen, rumeno rjavkast in precej mesnat.

Trosovnica

Rumena, nato rjavkasta, olivno zelenkasta, cevke so dolge, zaokroženo priraščene na bet, pri starih gobah so luknjice velike, nekoliko oglate, na pritisk pa pozelenijo.

Bet

5-8 x 1-2 cm, včasih trebušast, običajno pa valjast, trd, rahlo ukrivljen, poln, skoraj gladek ali vzdolžno progast, zguban, rumen ali rjavkast in rjavo pikast zaradi drobnih, zrnčastih luskic.

Meso

Belo, rumenkasto, v betu je močneje obarvano, najprej trdo, stare gobe postanejo mehke, kiselkastega okusa in prijetnega vonja.

Trosi

10-14 x 4-6 mikronov, podolgovati, vretenasti, trosni prah je rumenkasto olivno rjav.

Rastišče

Pod listavci in iglavci, posamično ali v skupinah, zgodaj poleti pa vse do pozne jeseni, na Bovškem dokaj pogosta.

Uporabnost

Dober, vsestranski, dokler so gobe še čvrste.

Opombe

Zamenjamo ga lahko z Datljevo polstenko (Xerocomus spadiceus), ki ima rdeče rjav klobuk, rumeno trosovnico in bolj ali manj vidno rjavo mrežico na betu, vsaj v zgornjem delu beta.

Spada med

Mikorizne gobe