Chalciporus piperatus

(Bull.) Bataille (1908)

Pekoči bakrenopor

Rod Bakrenopori | Chalciporus | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

Majhna in pekoča cevarka z rdeče rjavimi luknjicami na trosovnici in tankim, v dnišču močno rumenim betom.

Klobuk

3-5 cm, vzbočen, blazinast, gladek in svetleč, moker nekoliko lepljiv, okrasto rjavkastih barv.

Trosovnica

Zgrajena iz navpičnih cevk, ima oglate neenake luknjice, ki so rdečkasto rjave barve, temnejše od površine klobučka.

Bet

3-4 x 0,5-1 cm, valjast, gladek, rjavkast, proti dnišču nekoliko zožen in obdan z živo rumenimi micelijskimi vlakenci.

Meso

V betu je citronasto rumeno, drugod pa mesnato rdeče, brez posebnega vonja, poprasto pekočega okusa.

Trosi

8-11 x 3-4 µm, vretenasti. Trosni prah je rjavo rdeč.

Rastišče

Pod iglavci, pogosto pod smrekami, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem na nekaterih rastiščih razmeroma pogosta.

Uporabnost

Ni zelo strupen, gastrointestinalni sindrom – zastrupitev prebavil.

Opombe

Med cevarkami ni zelo strupenih gob. Če odštejemo pekočega bakrenopora, so vse majhne cevarke bolj ali manj užitne. Med večjimi cevarkami – gobani – najdemo strupene vrste med takimi, ki imajo rdečo spodnjo stran trosovnice. Razen grenkih vrst so tudi gobani z rumenimi luknjicami užitni.

Spada med

Mikorizne gobe