Clavariadelphus truncatus

Donk (1933)

Odsekani kijec

Rod Kijci | Clavariadelphus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Precej manjši od Velikega kijca (Clavariadelphus pistillaris), od njega pa ga razlikujemo po ravno odsekanem temenu, kjer je celo nekoliko udrt.

Klobuk

6-15 x 2-9 cm, od dnišča proti vrhu se polagoma širi, je gladek in podolžno nekoliko zguban, okrasto rumen ali rjavkast, včasih z oranžnimi odtenki, vrh pa je raven in rahlo udrt.

Trosovnica

Pokriva zunanjo površino in se končuje na kratkem betu. Na dotiku z lugom (KOH) reagira rdeče.

Bet

0,5-1,5 cm širok, dnišče je obdano z belim micelijem, proti vrhu se polagoma širi in prehaja v trosovnico.

Meso

Belo, sprva trdo, kasneje postane mehko in precej žilavo, prijetno diši in ima sladkast okus.

Trosi

9-13 x 5-7 µm, elipsasti, gladki, s tankimi stenami, neamiloidni, trosni prah je belkasto rumen.

Rastišče

Raste v skupinah po par skupaj v mešanih in iglastih gozdovih, poleti in jeseni, tako v Sloveniji, kot tudi na Bovškem se pojavlja bolj redko.

Uporabnost

Dober, primeren je za mešanje z drugimi gobami, vendar ga je škoda pobirati.

Opombe

Po obliki mu je nekoliko podobna Čokata žilolistka, prej so jo imenovali tudi Čokata lisička (Gomphus clavatus), ki je podobne velikosti, pogosto betičasta z ravnim temenom, okrasto rjavih odtenkov, mlada ima vijoličasto trosovnico, ki je prepredena s tankimi, žilastimi grebeni in je odlična užitna goba. Žal pa je ponekod redka. Odsekanega kijca ne moremo zamenjati s strupenimi gobami, obstaja pa še nekaj manjših vrst kijcev, ki niso primerni za uživanje.

Spada med

Mikorizne gobe