Laccaria amethystina

Cooke (1884)

Vijoličasta bledivka

Rod Bledivke | Laccaria | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Zlahka jo bomo spoznali po intenzivno vijoličasti barvi, dokler je še mlada. Stare, suhe gobe znatno obledijo in posivijo.

Klobuk

Od 1 do 5 cm, najprej izbočen s podvitim robom, kmalu je ravno razprt, v osredju nekoliko udrt, površina je gladka, vijoličasta, pri starih gobah belkasta in ima topo obrobje.

Trosovnica

Lističi so redki, vijoličasti, široki in debeli, pripeti na bet, ima pa tudi vmesne lističe, ki beta ne dosegajo.

Bet

4-10 x 0,4-0,7 cm, valjast, poln, ukrivljen, žilav, prožen, vlaknat in enake barve kot klobuk. Včasih vlakna odstopajo od površine, da izgleda luskat.

Meso

Vijoličasto, žilavo, prijetnega vonja in okusa.

Trosi

8-10 µm, bodičasti, trosni prah je belkast.

Rastišče

Pod listavci in iglavci, od poletja do pozne jeseni, v velikih skupinah, na Bovškem pogosta.

Uporabnost

Zelo okusna goba, žal pa izredno težko prebavljiva, moramo jo drobno narezati, primerna kot dodatek drugim jedem. Zaradi žilavosti bet ni uporaben.

Opombe

Kadar vijoličasta bledivka močno obledi, jo lahko zamenjamo s sorodnimi vrstami, ki so pa vse bolj ali manj užitne. Skupna značilnost je zelo žilavo meso, redki in debeli lističi, obledele barve pri starih primerkih, zato imajo ime bledivke.