Lactarius volemus

(Fr.) Fr. (1838)

Sočna mlečnica

Rod Mlečnice, sirovke | Lactarius | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Klobuk

Od 5 do 12 cm širok, sprva izbočen, podvit, z ravnim temenom, kmalu je na osredju rahlo udrt, nato se povsem razpre, gladek, oranžno rumen, osredje je rahlo temnejše, star zbledi.

Trosovnica

Najprej bledo okrasta, nato bledo oranžna, lističi so razmeroma gosti, priraščeni na bet, pri starih gobah potekajo nekoliko po betu navzdol, ranjeni pa izločajo obilen bel mleček.

Bet

Od 6 do 10 cm visok in od 1 do 2 cm debel, valjast, vretenast, včasih ukrivljen, poln, trd, gladek, enake barve kot klobuk, rahlo poprhnjen, na ranjenih mestih močno soči in pušča rjave lise.

Meso

V začetku svetlo okrasto, belkasto, staro je rjavkasto, trdo, gladko se prelomi, obilen mleček je sprva bel, nato porjavi, milega okusa in močnega vonja po ribah.

Trosi

7,5 x 10 µm, mrežasti, trosni prah je bel.

Rastišče

Pod listavci in iglavci, skupinsko, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem precej pogosta.

Uporabnost

Užitna tudi presna, najboljša je pečena na žaru ali z jetrci (glej recept), z njo lahko spremenimo okus tudi drugim gobam, vendar vsak ne prenaša njenega vonja. Ni za globoko zamrzovanje!

Opombe

Ne moremo je zamenjati s strupenimi gobami zaradi značilnega vonja, možna pa je zamenjava z DEBELOBETNIM RAZLIČKOM, ki je robustnejši, ima sprva rjav klobuk in debelejši, vretenast bet. Obstaja več podobnih vrst mlečnic, vendar nimajo značilnega vonja po ribah.