Russula lepida

Fr. (1836)

Trda golobica

Rod Golobice | Russula | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

Če jo v pesti skušamo stisniti, nudi precejšen odpor zaradi trdega mesa, rožnata barva klobuka pa prehaja včasih na ostrinke lističev, ki so sicer beli.

Klobuk

Do 10 cm širok, sprva polkrožen, izbočen, nato je zravnan in na osredju udrt, mesnat in trd, gladek, nebleščeč, ima žametast izgled, rožnato rdeč, včasih zelo bled in skoraj bel. Kožice ne moremo olupiti iz klobuka.

Trosovnica

Bela, lističi so zelo gosti, lomljivi, viličasto razcepljeni, pripeti na bet, stari postanejo rahlo okrasti in imajo proti robu rožnate ostrinke

Bet

Do 7 cm visok in do 3 cm debek, valjast, poln, trd, podolžno zguban ali pa je skoraj gladek, bel, včasih pa je rdeče nadahnjen.

Meso

Belo, trdo, ima vonj po cedrovem lesu (svinčnik) in je rahlo grenkobnega okusa, vendar ne peče na jeziku.

Rastišče

Skupinsko ali posamično, v listnatih in iglastih gozdovih, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem ponekod pogosta.

Uporabnost

Pogojno užitna, primerna je za mešanje z drugimi gobami, sama preveč greni, v večjih količinah pa je lahko škodljiva.

Opombe

Index Fungorum jo po novem uvršča v seznam kot: Russula rosea Pers. (1796)

Spada med

Mikorizne gobe, Pogoste gobe