Russula virescens

(Schaeff.) Fr. (1836)

Zelenkasta golobica

Rod Golobice | Russula | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Zaradi zelenkastega, razpokanega klobuka, jo zlahka določimo. Je precej debelo mesnata, trda, z belimi lističi in belim betom ter je milega, prijetnega okusa.

Klobuk

Od 5 do 15 cm, sprva polkrožen, kmalu postane raven in nekoliko udrt na temenu, modrikasto zelen, z značilno razpokano površino, razprt ima nažlebkano obrobje, iz katerega kožico z lahkoto olupimo.

Trosovnica

Bela, lističi so precej gosti, široki, srednje debeli, ponekod viličasto razcepljeni, včasih žilnato povezani, krhki, pripeti na bet, stari so pogosto rjavo lisasti.

Bet

2-9 x 1,5-3 cm, valjast, poln, raven, včasih proti dnišču nekoliko ožji, gubast, skoraj gladek, bel in poprhnjen, star postane pogosto rjavo lisast.

Meso

Belo, trdo, krhko, včasih z rožnatim odtenkom, prijetnega vonja in okusa. Z železovim sulfatom reagira rožnato ali rožnato rjavo.

Trosi

6-10 x 5-7 µm, široko elipsasti, s povezanimi nizkimi bradavicami, trosni prah je bel.

Rastišče

Posamično ali v malih skupinah, pod listavci in iglavci, od začetka poletja do pozne jeseni, razmeroma redka na Bovškem.

Uporabnost

Odlična, primerna je za najrazličnejše jedi in za konzerviranje, okusna je tudi presna ali hitro pečena na žaru.

Spada med

Mikorizne gobe