Tricholoma orirubens

Quél. (1872)

Žarolistna kolobarnica

Rod Kolobarnice | Tricholoma | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Siv klobuk s črnikastimi luskicami in rožnato rdečkastimi lističi v starosti so dober prepoznavni znak.

Klobuk

Od 3 do 8 cm, izbočen, z močno podvitim robom, nato zravnan, vlaknato luskat, siv, na osredju skoraj črn, z močneje poudarjenimi luskami.

Trosovnica

Lističi so sprva belkasti, nato sivkasti, pri starih gobah rožnato rdečkasti, so srednje gosti, ozki, izrezani pri betu, z vmesnimi lističi in neenakomernimi ostrinkami.

Bet

4-8 x 0.5-1.5 cm, vretenast, včasih betičast, valjast, sivkast, nato bel, star tudi rdečkast, v dnišču beta ima pogosto zelenkasto modre lise, tako kot golobičja kolobarnica (Tricholoma columbetta).

Meso

Belo, sivkasto, nato rdečkasto, prijetnega okusa in vonja.

Trosi

5.5-7 x 4.5-5.5 µm, elipsasti, prosojni, neamiloidni, trosni prah je bel.

Rastišče

Raste skupinsko zlasti pod listavci, redkeje pod iglavci, pozno poleti in jeseni, na Bovškem redka.

Uporabnost

Užitna, dobra, primerna za različne jedi in vlaganje v kis.

Opombe

Preden se odločimo nabirati sive luskate kolobarnice za uživanje, moramo najprej spoznati strupeno pegasto kolobarnico (Tricholoma pardinum), ki pa nikoli nima črnih luskic. Žarolistni kolobarnici je najbolj podobna užitna luskava kolobarnica (Tricholoma squarrulosum), z enako luskatim in temnim betom, luskatim klobučkom in močnim vonjem po moki. Zamenjava pa je možna tudi z užitno temno ali črnoluskato kolobarnico (Tricholoma atrosquamosum), ki ni pekoča, pač pa samo diši po popru. Obe vrsti uspevata pod iglastim drevjem.