Tricholoma terreum

(Schaeff.) P. Kumm. (1871)

Prstena kolobarnica

Rod Kolobarnice | Tricholoma | Pogojno užitna

Pogojno užitna

Podrobnosti

Značilno

Spada v skupino kolobarnic s suhim, sivim, vlaknato luskatim klobukom in je brez vonja in okusa. Lističi postanejo prsteno sivi, nikjer pa ni nobenih rumenih odtenkov. Z nepazljivostjo je možna zamenjava s strupenimi vrstami!

Klobuk

Od 4 do 8 cm širok, zvonasto izbočen, sprva s podvitim robom, kasneje zravnan, nekoliko grbast, suh, siv, svilasto polsten in luskast, tanko mesnat, star na obrobju pogosto poči.

Trosovnica

Najprej bela, nato prsteno siva, lističi so precej debeli, pri starih gobah razmaknjeni, lomljivi, izrezani pri betu in imajo narezano ostrinko.

Bet

Do 8 cm visok in do 1 cm debel, valjast, poln, star zvotljen, proti dnišču nekoliko širši, bel, gladek, star nekoliko sivkast in je vedno nekoliko ukrivljen.

Meso

Belo, sivkasto, tanko v klobuku, lomljivo, brez posebnega vonja in okusa. (Ni pekoče, ni grenko, ne diši po moki.)

Trosi

5-7 x 4-5 µm, elipsasti, prosojni, neamiloidni. Trosni prah je bel.

Rastišče

V iglastem gozdu, zlasti pod bori, v velikih skupinah, pozno poleti, v jeseni in v milih zimah, na Bovškem sorazmerno pogosta.

Uporabnost

Pogojno užitna. Lahko povzroči podobne zaplete kot zelenkasta kolobarnica (Tricholoma equestre). Glej članek.

Opombe

Možna je zamenjava z nekaterimi užitnimi in strupenimi vrstami kolobarnic. Najbolj strupena je pegasta kolobarnica (Tricholoma pardinum), ki je večja, ima izrazite luske na klobuku in diši po moki, kar nevešče nabiralce rado zavede. Ostale strupene vrste so pekočega ali grenkega okusa. Rumeneča kolobarnica (Tricholoma scalpturatum) diši po moki, lističi pa na pritisnjenih mestih porumenijo.

Spada med

Mikorizne gobe, Pogoste gobe

Podobne gobe

Tricholoma scalpturatum (Rumeneča kolobarnica)