Kremna juha s smrčki

Za 4 osebe | Čas priprave 40 minut

Podrobnosti

Sestavine

  • 20 smrčkov
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 manjša korenjčka
  • 8 dcl zelenjavne jušne osnove
  • 4 dcl smetane za kuhanje
  • peteršilj, bazilika, sol

Postopek

Smrčke razrežemo na kolobarje in jih na olivnem olju prepražimo s sesekljano čebulo, solimo in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo 20 minut. Par kolobarjev smrčkov postavimo na toplo za kasneje. Dodamo peteršilj in baziliko ter vse skupaj dobro zmiksamo. Dolijemo smetano in kuhamo še 10 minut. Po potrebi redčimo z jušno osnovo. Kremno juho okrasimo s prepraženimi kolobarji smrčkov in koščki kruha, pečenega na maslu.

Opozorila

Smrčki ali mavrahi so pogojno užitne gobe, potrebno jih je dobro toplotno obdelati. Kuhane ali pečene so izvrstne!

Uporabljene gobe

Užitni smrček, temnorjavi različek (Morchella esculenta)