Armillaria ostoyae

(Romagn.) Herink (1973)

Črnomekinasta mraznica

Rod Mraznice | Armillaria | Pogojno užitna

Pogojno užitna

Podrobnosti

Značilno

Spoznamo jo po belkastem obročku, ki je rjavo obrobljen, po bolj ali manj rjavem, luskatem klobučku, raste pa v jesenskem času na živem ali odmrlem lesu.

Klobuk

Od 4 do 7 cm širok, polkrožen, s podvitim robom, kmalu izbočeno razprt in zravnan, z rahlo grbo na temenu, bolj ali manj rjav, s temnejšimi luskami na temenu, ki se vse bolj redčijo proti nažlebkanemu obrobju.

Trosovnica

Sprva bela, kasneje rjavkasta, pri starih gobah precej temna, lističi so srednje gosti, priraščeni na bet in z ostrinko potekajo nekoliko po betu navzdol.

Bet

Od 5 do 12 cm visok in od 1 do 1,5 cm debel, valjast, poln, proti dnišču nekoliko odebeljen, podobnih odtenkov kot klobuk, nad obročkom nažlebljen, pod njim je kosmičast in temnejši v dnišču. Obroček je bel, rjavo obrobljen in včasih rumeno kosmičast.

Meso

Belkasto, rjavkasto, nekoliko greneče in ima prijeten vonj.

Trosi

7 — 9 X 5—6 mikronov, elipsasti, neamiloidni, trosni prah je belkast.

Rastišče

Raste na štorih ali koreninah, včasih kot parazit, v velikih šopih, samo v jesenskem času, na Bovškem pogosta.

Uporabnost

Pogojno užitna, surova ali premalo kuhana je škodljiva, sicer zelo okusna in cenjena za vlaganje v kis.

Opombe

V starejših priročnikih so jo opisovali skupaj s sivorumeno mraznico (Armillaria mellea), ki je rumenkastih, olivno rjavih odtenkov, z drobnimi luskicami na klobučku. Rumenovenčna mraznica (Armillaria gallica) ima rumen, belkast, koprenast obroček, ki hitro razpade. Obstaja pa še bela mraznica (Armillaria nigropunctata), s črnimi pikami ali lisami na belkastem klobučku. Dobova mraznica (Armillaria tabescens) nima obročka, uspeva pa večinoma na hrastih. Vse navedene vrste so pogojno užitne.

Podobne gobe

Armillaria borealis (Severnjaška mraznica)