Cantharellus cibarius

Fr. (1821)

Navadna lisička

Rod Lisičke | Cantharellus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Pri nas uspeva več različkov, od bele, blede, oranžne do ametistne barve. Spoznamo jo po letvičastih lističih, ki potekajo daleč po betu navzdol, proti robu so viličasto razcepljeni.

Klobuk

Od 2 do 12 cm, sprva droben, polkrožen, nato izbočen s podvitim robom, kasneje se razpre in ima oster, valovit rob, osredje je pri starih gobah nekoliko udrto. Površina je gladka, belkasta ali intenzivno oranžno rumena.

Trosovnica

Oranžno rumena, gubasti lističi ali letvice so razmeroma redke, potekajo polagoma po betu navzdol, proti robu se večkrat viličasto razcepijo in močno zgostijo.

Bet

Do 7 cm visok in do 1.5 cm debel, valjast, ukrivljen, poln, trd, proti dnišču je običajno nekoliko ožji, gladek in enake barve kot klobuk.

Meso

Belo, trdo, pod površino klobuka je rumenkasto, prijetnega vonja ter nekoliko trpkega okusa.

Trosi

8-12 x 5-7 µm, elipsasti, gladki, neamiloidni. Trosni prah je bledo rumenkast.

Rastišče

Skupinsko, pod listavci in iglavci, od začetka poletja do pozne jeseni, na Bovškem pogosta, vendar v upadanju.

Uporabnost

Odlična, vsestranska.

Opombe

Kadar so tudi letvice ali žilice vijoličasto obarvane, je to čokata žilolistka (Gomphus clavatus), ki je prav tako užitna. Včasih so jo imenovali čokata lisička, stara pa je rjavkastih odtenkov. Ponekod je pogost beli različek navadne lisičke, ki je tudi užiten. Če pa najdemo bolj drobne primerke lisičk, ki imajo rožnato rdeč odtenek, površina klobuka pa je zelo drobno luskata (pod lupo), potem gre za žametno lisičko (Cantharellus friesii), ki je prav tako užitna. Divji lisičkovec (Hygrophoropsis aurantiaca) ima trosovnico iz zelo gostih lističev in precej temen bet, surov pa lahko povzroči sindrom surovih gob.

Spada med

Mikorizne gobe

Recepti

Rižota z jurčki in lisičkami

Podobne gobe

Gomphus clavatus (Čokata žilolistka) , Cantharellus friesii (Žametna lisička) , Hygrophoropsis aurantiaca (Divji lisičkovec)