Chalciporus piperatus
(Bull.) Bataille (1908)Pekoči bakrenopor
Podrobnosti
Značilno
Majhna in pekoča cevarka z rdeče rjavimi luknjicami na trosovnici in tankim, v dnišču močno rumenim betom.
Klobuk
3-5 cm, vzbočen, blazinast, gladek in svetleč, moker nekoliko lepljiv, okrasto rjavkastih barv.
Trosovnica
Zgrajena iz navpičnih cevk, ima oglate neenake luknjice, ki so rdečkasto rjave barve, temnejše od površine klobučka.
Bet
3-4 x 0.5-1 cm, valjast, gladek, rjavkast, proti dnišču nekoliko zožen in obdan z živo rumenimi micelijskimi vlakenci.
Meso
V betu je citronasto rumeno, drugod pa mesnato rdeče, brez posebnega vonja, poprasto pekočega okusa.
Trosi
8-11 x 3-4 µm, vretenasti. Trosni prah je rjavo rdeč.
Rastišče
Pod iglavci, pogosto pod smrekami, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem na nekaterih rastiščih razmeroma pogosta.
Uporabnost
Ni zelo strupen, gastrointestinalni sindrom – zastrupitev prebavil.
Opombe
Med cevarkami ni zelo strupenih gob. Če odštejemo pekočega bakrenopora, so vse majhne cevarke bolj ali manj užitne. Med večjimi cevarkami – gobani – najdemo strupene vrste med takimi, ki imajo rdečo spodnjo stran trosovnice. Razen grenkih vrst so tudi gobani z rumenimi luknjicami užitni.
Spada med
Mikorizne gobe