Chalciporus rubinus

(W.G. Sm.) Singer (1973)

Rožnati bakrenopor

Rod Bakrenopori | Chalciporus | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Klobuk

3-7(10) cm širok, sprva skoraj oblast, kasneje poloblast do izbočen, končno raven, rob včasih valovit, v starosti lahko tudi zavihan. Površina je brez leska, rahlo žametasta, kasneje olupljena na mestih, razmeroma lahko se jo lupi, včasih tudi razpokana na mestih v suhem vremenu, v mladosti kremasto rumena, kasneje oranžna, temno oker do usnjeno rumeno rjava, v starosti svetlo rdeča do temno rdeče rjava z svetlo rumenkastim robom.

Trosovnica

Cevke so v starosti 2-5(6) mm dolge, v mladosti rozasto rdeče ali mestoma svetlo rumene, v starosti rubinasto rdeče, brez sprememb ob dotiku, sprva široko pritrjene k betu, kasneje rahlo poraščene po betu. Ustje cevk so do 1 mm v premeru, nepravilnih oblik, oglate, sprva temno rdeče do češnjevo rdeče, kasneje obledijo na rjasto rjave tone, brez spremembe ob dotiku.

Bet

2-6 x 0.5-2 cm, različnih oblik, v mladosti z odebeljenim vrhom in ozkim dniščem, kasneje bolj ali manj valjast, zgornja polovica je drobno žametasto vijolično zrnata, rumenkast v dnišču, micelij v dnišču je žvepleno rumen.

Meso

Čvrsto, belkasto, kremasto do rozasto v klobuku in zgornji polovici beta, ko ga prerežemo, temno rumeno v spodnjem delu beta in se ne spremeni, ko ga prerežemo, s prijetnim, neznačilnim vonjem.

Trosi

(5.5)6-7.5(9.5) x 4-5.5 µm, elipsasti do jajčasti, gladki. Trosni prah je svetlo rjav.

Rastišče

Raste v toplejših listnatih gozdovih, pod različnimi vrstami hrasta, poleti in jeseni, redek tako po Evropi kot v Sloveniji, na Bovškem najden pod koreninami večje smreke, v bližini gaber, bukev, smreka, kar sicer ni tipičen habitat, vendar velikost trosov ustreza omenjenemu.

Uporabnost

Neužiten.

Opombe

Literatura: M. Michal, Hribovite houby Evropy, 2017, str. 284.

Prevod: Anja Rot

Našla: Anja Rot

Spada med

Mikorizne gobe