Flammulina velutipes

(Curtis) Singer (1951)

Zimska panjevka

Rod Panjevke | Flammulina | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Uspeva v zimskem času na štorih listnatega drevja, spoznamo jo po kosmatem betu, ki je sprva rumenkasto okrast, enake barve kot klobuček, sčasoma postaja črn. Raste šopasto.

Klobuk

Od 3 do 6 cm širok, najprej izbočen, nato zravnan, z udrtim osredjem, gladek, rumen kot cvetlični med, v osredju rjavkast, v vlažnem vremenu je lepljiv in na obrobju žarkasto nažlebkan.

Trosovnica

Sprva belkasta, nato enake barve kot klobuček, lističi so široki, trebušasti, redki in razmeroma debeli, z vmesnimi lističi, ki so proti obrobju gostejši.

Bet

Do 7 cm visok in do 0.6 cm debel, valjast, včasih bočno stisnjen, votel, žametast, pri vrhu rumenkasto rdečkast, proti dnišču temno rjav, kasneje črn in ima korenasto ali razširjeno dnišče.

Meso

Rumenkasto, nekoliko žilavo, brez posebnega vonja in okusa.

Trosi

8-9 x 4.5-6 µm, elipsasti, prosojni, gladki, neamiloidni. Trosni prah je bel.

Rastišče

Šopasto, na štorih ali deblih različnega listnatega drevja, pozno jeseni, pozimi, ko se temperatura giblje nad ničlo, na Bovškem ni pogosta.

Uporabnost

Glede na malo izbiro svežih gob v tistem letnem času je dobra, vsestranska. Pretirano uživanje te gobe je škodljivo.

Opombe

Če pri določevanju upoštevamo žametast bet, je zamenjava s strupenimi gobami nemogoča. Zimsko panjevko tudi umetno gojijo, predvsem na Japonskem, jo je pa mogoče občasno dobiti tudi pri nas.

Spada med

Lesne gobe, Saprofitne gobe

Recepti

Zimske gobe z zelenjavo , Jagnjetina z zimsko panjevko

Podobne gobe

Flammulina elastica (Prožna panjevka)