Flammulina velutipes
(Curtis) Singer (1951)Zimska panjevka
Podrobnosti
Značilno
Uspeva v zimskem času na štorih listnatega drevja, spoznamo jo po kosmatem betu, ki je sprva rumenkasto okrast, enake barve kot klobuček, sčasoma postaja črn. Raste šopasto.
Klobuk
Od 3 do 6 cm širok, najprej izbočen, nato zravnan, z udrtim osredjem, gladek, rumen kot cvetlični med, v osredju rjavkast, v vlažnem vremenu je lepljiv in na obrobju žarkasto nažlebkan.
Trosovnica
Sprva belkasta, nato enake barve kot klobuček, lističi so široki, trebušasti, redki in razmeroma debeli, z vmesnimi lističi, ki so proti obrobju gostejši.
Bet
Do 7 cm visok in do 0.6 cm debel, valjast, včasih bočno stisnjen, votel, žametast, pri vrhu rumenkasto rdečkast, proti dnišču temno rjav, kasneje črn in ima korenasto ali razširjeno dnišče.
Meso
Rumenkasto, nekoliko žilavo, brez posebnega vonja in okusa.
Trosi
8-9 x 4.5-6 µm, elipsasti, prosojni, gladki, neamiloidni. Trosni prah je bel.
Rastišče
Šopasto, na štorih ali deblih različnega listnatega drevja, pozno jeseni, pozimi, ko se temperatura giblje nad ničlo, na Bovškem ni pogosta.
Uporabnost
Glede na malo izbiro svežih gob v tistem letnem času je dobra, vsestranska. Pretirano uživanje te gobe je škodljivo.
Opombe
Če pri določevanju upoštevamo žametast bet, je zamenjava s strupenimi gobami nemogoča. Zimsko panjevko tudi umetno gojijo, predvsem na Japonskem, jo je pa mogoče občasno dobiti tudi pri nas.
Spada med
Lesne gobe, Saprofitne gobe
Recepti
Zimske gobe z zelenjavo , Jagnjetina z zimsko panjevko