Gomphidius glutinosus

(Schaeff.) Fr. (1838)

Veliki slinar

Rod Slinarji | Gomphidius | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Ima močno sluzav klobuk in bet, tako da je mlada goba vsa prekrita s slinasto prevleko, ki jo lahko z nožem odstranimo. Trosi so sajasto črni, lističi pa debeli in razmaknjeni. Bel bet je v dnišču močno rumen.

Klobuk

Od 5 do 12 cm, sprva poloblast, izbočen, slinava prevleka pokriva klobuk in se preko roba spušča na bet. Kmalu se klobuk razpre, slinasta prevleka pa pretrga. Sivo modrikasta površina pri starih gobah porjavi, osredje klobuka postane precej udrto.

Trosovnica

Sprva bela, z dozorevanjem trosov postajajo lističi vse bolj temni. Lističi so debeli, močno razmaknjeni in potekajo daleč po betu navzdol, zaradi črnikastih trosov so stari temno sivi.

Bet

6-10 x 1-2 cm, valjast, poln, proti dnišču nekoliko širši, vlaknat, bel, prevlečen s sluzjo, dnišče pa ima močno rumeno.

Meso

Belo, pod kožico klobuka rjavkasto, v dnišču beta rumeno, debelo, nežno, brez posebnega vonja in okusa.

Trosi

18-22 x 6-8 µm, vretenasti, črnikasti, s kapljicami, niso amiloidni ali dekstrinoidni. Trosni prah je sajasto črn.

Rastišče

Raste v skupinah, pod iglavci, najraje v mahu pod mladimi smrekami, poleti in v jeseni, na Bovškem pogost.

Uporabnost

Užiten, zelo dober, primeren je za najrazličnejše jedi, dokler je še mlad, stare gobe postanejo premehke. Sluzavo kožo odstranimo.

Opombe

Zaradi tipičnih značilnosti ga ne moremo zamenjati s strupenimi gobami, užitne pa so tudi najbližje sorodne gobe. Pegasti slinar (Gomphidius maculatus) je nekoliko manjši, na pritisnjenih mestih najprej pordeči, nato porjavi in končno počrni. Klobuk je običajno črnikasto lisast. Povsem rdečkast klobuk ima rožnati slinar (Gomphidius roseus), pordeči pa le v dnišču beta in raste pod bori.

Spada med

Mikorizne gobe, Pogoste gobe

Podobne gobe

Gomphidius maculatus (Pegasti slinar)