Hygrophorus eburneus

(Bull.) Fr. (1838)

Bela polževka

Rod Polževke | Hygrophorus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Spada med manjše, belo okraste polževke, ki imajo klobuček in bet močno sluzav. Spoznamo jo po rahlo neprijetnem vonju, dnišče beta pa z lugom (KOH 30 %) reagira mesnato rdeče do oranžne barve.

Klobuk

Od 3 do 6 cm, sprva zvonasto izbočen, s podvitim robom, kasneje je zravnan, s široko grbo, gladek, močno sluzav, bel, star je v osredju rahlo okrast.

Trosovnica

Bela, lističi so redki, debeli, malo obrnjeni po betu navzdol ali ravno pripeti, zaradi vmesnih lističev so proti robu gostejši.

Bet

4-8 x 0.3-0.8 cm, valjast, poln, ukrivljen, v dnišču tanjši, bel, gladek, mazav, proti lističem zrnat, star pa rahlo porumeni.

Meso

Belo, trdo, krhko in lomljivo, nekoliko neprijetnega vonja in prijetnega okusa. Z lugom se dnišče obarva rdečkasto oranžno.

Trosi

8-9 x 4.5-5 µm, gladki, prosojni. Trosni prah je bel.

Rastišče

Raste v mešanih gozdovih, pod bukvami na listju, skupinsko, v jesenskem času, na Bovškem ni pogosta.

Uporabnost

Dobra, primerna za mešanje z drugimi gobami, za najrazličnejše gobje jedi.

Opombe

Še bolj neprijeten vonj, po gosenici prelca, ima prelčeva polževka (Hygrophorus cossus), pri kateri rob klobuka rjavi, površina pa z lugom močno porumeni. Ni strupena, vendar zaradi vonja ne zbuja teka. Pod bori raste sluzovenčna polževka (Hygrophorus gliocyclus), ki ima sluzav obroček na betu. V listnatem in iglastem gozdu se bomo srečali z zlatozobo polževko (Hygrophorus chrysodon). Vrh beta ima okrašen z rumenimi luskami, rumen je tudi rob klobučka.

Podobne gobe

Hygrophorus cossus (Prelčeva polževka) , Hygrophorus chrysodon (Zlatozoba polževka)