Lepista caespitosa
(Bres.) Singer (1951)Pašniška kolesnica

Podrobnosti
Klobuk
Od 4 do 8 cm širok, izbočen, s podvitim robom, nato zravnan z nekoliko udrtim osredjem, gladek, belkast, v osredju postane okrast ali svetlo rjavkast, obrobje je belo in pri starih gobah valovito.
Trosovnica
Belkasta, kasneje rjavkasta, lističi so gosti, tanki, ozki, priraščeni na bet, ali pa potekajo nekoliko po betu navzdol, z nohtom jih z lahkoto odluščimo od mesa.
Bet
Od 6 do 12 cm visok in od 0,8 do 1,5 cm debel, valjast, poln, belkast, vlaknato luskat, ukrivljen, proti dnišču debelejši in se stika s sosednjimi dnišči. Nima obročka.
Meso
Belo, prijetnega vonja in okusa po moki, ni pekoče, čeprav ga dalj časa držimo v ustih.
Trosi
5-6 x 3-4 µm, neamiloidni, trosni prah je belkasto rožnat.
Rastišče
Zlasti na višje ležečih pašnikih in travnikih, običajno šopasto v vrstah, pozno poleti in v jeseni, na Bovškem ni ravno pogosta.
Uporabnost
Dobra, okusna, primerna za različne jedi in za konzerviranje v kisu.
Opombe
Zelo hitro jo zamenjamo s sorodno POPROVO KOLESNICO (Lepista pepirata), ki ima stara mesnato rjavkaste lističe, če jo pa nekaj časa žvečimo, zapeče na jeziku in nekoliko v grlu. Ni primerna za uživanje. Nikakor pa kolesnic ne smemo zamenjati z livkami, še zlasti ne s strupeno BELEŽEVO LIVKO (Clytocibe cerussata), ki ima tudi rahlo rožnate trose in nima tako izrazitega vonja.