Lycoperdon perlatum

Pers. (1796)

Betičasta prašnica

Rod Prašnice | Lycoperdon | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Klobuk

2-5 cm visok, 2-4 cm širok, lahko tudi večji, balonasto betičaste oblike. Ovojnica je sprva bela, prekrita z nekoliko večjimi igličastimi bradavicami, okoli katerih so razporejene manjše, polkrožne bradavice. Pri starih gobah postane površina okrasto rjavkasta, iglice se hitro okrušijo.

Trosovnica

Najprej bela, izpolnjuje ves glavati del gobe, z dozorevanjem trosov pa gleba postaja rumenkasta, olivno zelenkasta in se končno spremeni v rjav trosni prah, ki uhaja skozi odprtino trosnjaka na vrhu.

Bet

1-4 x 1.5-3 cm, polagoma se širi od dnišča navzgor, kjer prehaja v glavati, fertilni del trosnjaka.

Meso

Belo, v betu je žilavo in mehko, gleba je sprva bela, krhka, prijetnega vonja in okusa, kasneje porumeni in dozori v trose.

Trosi

3-4.5 µm, bradavičasti. Trosni prah je rjav.

Rastišče

Na gozdnih tleh, skupinsko, od pomladi do pozne jeseni, zelo pogosta tudi na Bovškem.

Uporabnost

Dobra, primerna za najrazličnejše jedi, ovojnico in žilav bet je treba odstraniti.

Opombe

Zamenjave so mogoče, vendar ne s strupenimi gobami. Nekoliko strupene so le trdokožnice, zlasti navadna trdokožnica (Scleroderma citrinum) in bradavičasta trdokožnica (Scleroderma verrucosum), ki pa nimata beta, trosna masa pa vijoličasto počrni in ima neprijeten vonj. Betičasti je podobna hruškasta prašničarka (Apioperdon pyriforme), raste v skupinah na trhlem lesu in ima skoraj gladko površino. Zastrta prašnica (Lycoperdon mammiforme) je večja, povsem bela, prekrita z redkimi, krpastimi zaplatami, raste pa na apnenčastih tleh. Prašnicam so podobni kadilčki (Bovista), ki so mladi tudi užitni.

Podobne gobe

Scleroderma verrucosum (Bradavičasta trdokožnica) , Scleroderma citrinum (Navadna trdokožnica) , Apioperdon pyriforme (Hruškasta prašničarka)