Ramaria flava

(Schaeff.) Quél. (1888)

Rumena griva

Rod Grive | Ramaria | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Ima grmičast, svetlo rumen trosnjak z belim, debelim betom, s citronasto rumenimi vejami, ki imajo rumene vršičke in ima bolj ali manj belo meso. Sponke so pogoste le na površini beta. Zanesljivo jo določimo le z mikroskopom.

Klobuk

10-20 cm visok, 6-15 cm širok, v obliki grma, sprva so veje redke, debele, nato se razdelijo v tanjše vejice, ki so močno citronasto ali žvepleno rumene in se končujejo v 2-3 svetlo rumene vršičke. V starosti so veje bolj okrastih odtenkov.

Trosovnica

Gladka, na površini vej, zgrajena je iz bazidijev, na katerih se nahajajo trosi.

Bet

2-6 x 2-4 cm, kepast, proti dnišču je zožen, bel, gladek, proti vejam se razširi, postaja vse bolj rumen in preide v debele, svetlo rumene veje. Na površini so pogoste sponke.

Meso

Belo, v betu trdo, v vejah nežno, mehko, lomljivo, prijetnega vonja in okusa, na septah hif so sponke zelo redke.

Trosi

10-16 x 4.5-6.5 µm, elipsasti hrapavi. Trosni prah je belkasto okrast.

Rastišče

Raste pod iglavci in listavci, zlasti pod bukvami, poleti in v jeseni, na Bovškem razmeroma pogosta.

Uporabnost

Dobra, dokler je mlada, grive je pametno pred uporabo popariti, na občutljive ljudi tudi užitne vrste delujejo odvajalno. Nabiramo samo mlade, stare so si večinoma vse podobne.

Opombe

Previdno, da ne poberemo strupene blede grive (Ramaria pallida), ki je že od vsega začetka belkasto okrasta. Lepa griva (Ramaria formosa) je tudi strupena, spoznamo jo po značilnih treh barvah: bet je bel, veje v srednjem delu grma in proti vršičkom so rožnato rumene, sami vršički pa rumeni. Zamenjava z drugimi rumenimi vrstami tudi ni priporočljiva, saj ni povsem sigurno, če so vse užitne. Poberemo lahko zlato grivo (Ramaria aurea), ki je prav tako vsa citronasto ali okrasto rumena, veje pa imajo rahlo rožnat odsev. Lažje spoznamo krvobetno grivo (Ramaria sanguinea), ker v dnišču na pritisk pordeči. Lažje razpoznavna je tudi rdeča griva (Ramaria botrytis), kadar so vrščički močno rožnato rdeči ali vijoličasti.

Spada med

Mikorizne gobe, Pogoste gobe