Sušenje gob
Velja za najstarejši način priprave za shranjevanje gob. Gobe vsebujejo približno 90% vode, zato iz enega kilograma svežih gob dobimo le 100 gramov suhih gob, ki pa imajo zelo izrazit okus.
Sušimo jih lahko na več različnih načinov:
- Manjše in lažje gobe, npr. lisičke in trobente, nanizamo na nitko in jih obesimo v topel, prezračen prostor.
- Večje gobe, npr. gobane, razrežemo na lističe, jih razporedimo po krpi, položimo na pekač in sušimo v rahlo ogreti pečici.
Najhitrejši način sušenja gob je v sušilnikih, prednost je v hitrosti sušenja.
Vlaganje gob
Eden izmed bolj aktualnih načinov shranjevanja gob je vsekakor vlaganje. Vsak gobar prisega na svoj način vlaganja, zato o receptu za vlaganje ne bomo govorili.
Predvsem je pomembno, da za vlaganje ne nabiramo zelo mladih in prezrelih gob. Mlade gobe so težje prepoznavne, zrele pa so ponavadi premehke za vlaganje.
Gobe dobro očistimo z vlažnim prtičkom in jih nikoli ne peremo. Pri vrstah z nagubanimi ali votlimi trosnjaki, kot so npr. smrčki, bodimo pozorni na žuželke oz. smeti v luknjicah.
Zelo primerne gobe za vlaganje so gobani, golobice, mladi dedki in turki, smrčki, nekatere kolesnice in sirovke. Seveda lahko vlagamo tudi druge, če so nam všeč.