Amanita phalloides

(Vaill. ex Fr.) Link (1833)

Zelena mušnica

Rod Mušnice | Amanita | Smrtno strupena

Smrtno strupena

Podrobnosti

Značilno

Sprva kroglasta kepica, ovita v gladko, belo, kožasto lupino ali velum, ki pri nadaljnji rasti na vrhu poči, iz razpoke pa se dvigne polkrožen klobuk na dolgem betu. Na njem je pod lističi kožast obroček ali zastiralce, gomoljasto dnišče pa obdaja lupina.

Klobuk

Od 5 do 15 cm v premeru, polkrožen, nato zravnan, v starosti z dvignjenim robom, vraščeno vlaknatega videza, bel, zelenkast ali rumeno zelen, na robu svetlejši in gladkega videza, zlahka ločljiv od beta.

Trosovnica

Lističi so beli ali rahlo zelenkastega nadiha, gosti, široki, neenako dolgi in prosti pri betu.

Bet

Od 5 do 15 cm visok in od 1 do 2 cm debel, raven, valjast, proti vrhu nekoliko ožji, bel, pod visečim obročkom marogasto vzorčast, z bolj grobo strukturo proti zadebeljenemu dnišču, ki ga obdaja prosta lupina, star se zvotli.

Meso

Belo, rahlo vlaknato, s sladkobnim vonjem in dokaj prijetnim okusom.

Trosi

10 x 8 µm, elipsasti, gladki, amiloidni. Trosni prah je bel.

Rastišče

Raste pod različnim drevjem, najraje pod hrasti in kostanji, od poletja do pozne jeseni, v skupinah in posamično, na Bovškem pogosta.

Uporabnost

Smrtno strupena.

Opombe

Potrebna je skrajna previdnost pri nabiranju golobic (Russula), kukmakov (Agaricus), kolobarnic (Tricholoma) in drugih podobnih gob. Pri zeleni mušnici je pomembna kombinacija – lupina in obroček.

Spada med

Mikorizne gobe

Podobne gobe

Amanita phalloides (Zelena mušnica, beli različek)