Amanita rubescens
Pers. (1797)Rdečkasta mušnica









Podrobnosti
Značilno
Spoznamo jo po sivih krpicah na klobučku, gladkem obrobju, nažlebkanem zastiralcu, predvsem pa po rdečečem mesu, zlasti v dnišču beta in na razjedah od črvov.
Klobuk
5-15 cm, sprva polkrožen, močno hrapav zaradi prilepljenih ostankov sivega ovoja, nato izbočen in končno zravnan. Pri širjenju bolj ali manj rjavkastega klobuka se pike ovoja razmikajo, še posebno na gladkem obrobju. Na ranjenih mestih rdeči.
Trosovnica
Lističi beli, gosti, široki, z vmesnimi lističi, ki ne dosegajo beta. Na ranjenih mestih pordečijo.
Bet
5-15 x 1-2 cm, valjast, poln, star je votel, gladek, bel ali rjavkast, na razširjenem dnišču je vinsko rdečkast, star opasan z razpokanim robom. Belkasto zastiralce je viseče, na zgornji strani nažlebkano in pri žoltovenčni obliki (forma annulosulphurea) rumeno obrobljeno.
Meso
Nežno, belo, trdo, na prerezu pordeči, nima nobenega značilnega vonja ali okusa.
Trosi
8 x 9 µm, elipsasto okrogli, amiloidni. Trosni prah je bel.
Rastišče
Pod iglavci in listavci, zlasti v mešanem gozdu, od pozne pomladi pa vse do zime, na Bovškem pogosta.
Uporabnost
Pogojno užitna, dobro pečena ali kuhana je vsestransko uporabna, okusna in cenjena. Surova je strupena! Na hitro pripravljene, premalo pregrete bisernice so škodljive.
Spada med
Mikorizne gobe