Bovista plumbea

Pers. (1795)

Sivokožni kadilček

Rod Kadilčki | Bovista | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Običajno je pravilno okrogle oblike, sprva bel, ko se pa debela zunanja plast ali ovojnica odlušči, se pokaže notranji, sivi, tanki ovoj, ki dobi na vrhu luknjo, skozi katero pri dotiku uhajajo zreli trosi.

Klobuk

1-5 cm visok in širok, pogosto na temenu nekoliko sploščen, sprva bel, skoraj gladek, pri zreli gobi zunanji, debeli ovoj razpoka in odpade, ostane pa notranji, tanki, kožast, svinčeno siv ovoj, ki ščiti trose.

Trosovnica

Sprva bela, nahaja se v notranjosti gobe, pod notranjim sivim ovojem. Z dozorevanjem trosov postaja gleba rumeno zelena, nato se posuši in končno dobi čokoladno rjavo barvo.

Bet

Ni izoblikovan, niti goba nima sterilnega mesa pod glebo.

Meso

Belo, dokler trosi ne prično zoreti, prijetnega vonja in okusa.

Trosi

4.5-6.5(10) x 4-5.5(9) µm, okrogli ali elipsasti, gladki. Trosni prah je rjav.

Rastišče

Na pašnikih in travnikih, posamično ali v skupinah, poleti in v jeseni, na Bovškem ponekod pogosta.

Uporabnost

Dobra, dokler je trosovnica oziroma meso še belo, ovojnici je treba odstraniti.

Opombe

Zamenjave so mogoče s številnimi sorodnimi vrstami, med katerimi ni znanih strupenih vrst. Najbolj podoben je jajčasti kadilček (Bovista nigrescens), prej so ga imenovali tudi jajčasta prašnica, pri kateri ne moremo odluščiti zunanjega ovoja, sčasoma sam propade, ostane pa notranji ovoj, ki je bleščeč, bronasto ali rdečkasto rjav, počasi pa postaja od dnišča navzgor črn. Mali kadilček ali mala prašnica (Bovista pusilla) ima v dnišču micelijske štrene, površina je belkasta ali rahlo okrasta, s krhkimi, odpadljivimi bradavicami, doseže do 3 cm višine in ima pod glebo sterilno, belo meso. Travniška prašnica (Lycoperdon pratense) ima svojstveno, do 0.5 mm debelo steno, ki ločuje glebo od sterilnega mesa v betu.

Spada med

Saprofitne gobe