Catathelasma imperiale

(P. Karst.) Singer (1940)

Kolobarna dvovenčnica

Rod Dvovenčnice | Catathelasma | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Kolobarnicam podobna gliva z mesnatim, podvitim, rjavim klobukom, belimi lističi in dvojnim zastiralom na betu, ki je korenaste oblike. Mlade gobe rinejo globoko iz zemlje in se šele ob razpiranju dvignejo nad površino travne ruše.

Klobuk

10-16 cm v premeru, mesnat, podvit, rjav z belimi lističi, sprva izbočen, pozneje razprt, na robovih žarkasto razpokan, prekrit z vlaknato kožico kostanjevo ali lešnikovo rjave barve, ki pozneje razpoka, najprej na temenu, nato proti robu.

Trosovnica

Lističi so belkasti in zelo gosti, segajo nekoliko na bet, v mladosti prekriti s kožnatim zastiralom, v starosti odpade ali obvisi, lističi postanejo rjavo sivi.

Bet

6-12 x 2-5 cm, čvrst, trd, ima dvojno zastiralo oz. dva kožnata obročka, gornji je ostanek zastirala, spodnji pa ostanek ovojnice, sprva sta bela, pozneje rjavkasta, nad njima tik pod lističi je bet drobno podolžno naguban, pod njima so posamezne luske v poševnih lokih dvignjene kot strešniki, bet je korenaste oblike, spodaj zožen, poln, bele barve, pozneje svetlo rjav.

Meso

Belo, trdo, vonj po moki, kumarah ali lupinah nezrelih melon, prijetnega okusa. Če mlado gobo prerežemo podolžno čez sredino, opazimo v podvitem robu klobuka značilno polžasto zavito zastiralo in ovojnico.

Trosi

9-14 x 5-6.5 µm, eliptični, gladki, amiloidni. Trosni prah je bel.

Rastišče

Na Bovškem do sedaj poznano samo eno rastišče, gorski travnik pod smrekami.

Uporabnost

Užitna, vendar zaščitena z Uredbo o zavarovanih prostoživečih vrstah gliv in je na Rdečem seznamu gliv Slovenije.

Spada med

Zaščitene gobe