Cerrena unicolor

(Bull.) Murrill (1903)

Pepelasti zvitoluknjičar

Rod Zvitoluknjičar | Cerrena | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Klobuk

3-10 cm po dolžini, do 5 mm debel, skoraj pahljačaste oblike in stransko priraščen na osnovo, po dolžini ledvičaste oblike, z nepravilno valovitim robom, zgornja površina je fino žametasta, belkasta do sivo-rjavkasta oziroma rjavkasta in končno pepelnate barve, tekstura ima koncentrične barvne cone in vsaka je različnih barv, pogosto je zelenkasta od alg.

Trosovnica

Luknjičasta in skoraj podobna kot pri gobanih (Boletus), mlada je belkasta, lahko tudi bledo okrasta, sčasoma siva; razporeditev por je podobna labirintu rež oz. vrtinčastemu vzorcu; pore postajajo sčasoma trde in zobate, luknjice so globoke do 4 mm in zvite, spodnja stran je trša od zgornje strani, ki je mehkejša, pogosto je zelena od alg, na 1 mm dolžine se nahaja od 2 do 3 pore.

Bet

Trosnjak je neposredno priraščen na osnovo, brez beta.

Meso

Belo, suho in trdo, usnjato, z opazno temno črto tik pod kosmato vrhnjo plastjo klobuka, brez značilnega okusa in vonja.

Trosi

5-7 x 2.5-4 µm, gladki, vzdolžno eliptični, neamiloidni. Trosni prah je bel.

Rastišče

Raste kot saprofit na trdem lesu v mešanih gozdovih, predvsem na listavcih (bukev, breza in javor), redkeje na iglavcih, na odpadnem lesu in hlodih, po več skupaj, en nad drugim v dolgi vrsti ali en zraven drugega, povzroča belo trohnobo, uspeva vse leto, redka.

Uporabnost

Neužitna.

Spada med

Lesne gobe, Saprofitne gobe