Clavariadelphus truncatus
Donk (1933)Odsekani kijec
Podrobnosti
Značilno
Precej manjši od velikega kijca (Clavariadelphus pistillaris), od njega pa ga razlikujemo po ravno odsekanem temenu, kjer je celo nekoliko udrt.
Klobuk
6-15 x 2-9 cm, od dnišča proti vrhu se polagoma širi, je gladek in podolžno nekoliko zguban, okrasto rumen ali rjavkast, včasih z oranžnimi odtenki, vrh pa je raven in rahlo udrt.
Trosovnica
Pokriva zunanjo površino in se končuje na kratkem betu. Na dotiku z lugom (KOH) reagira rdeče.
Bet
0.5-1.5 cm širok, dnišče je obdano z belim micelijem, proti vrhu se polagoma širi in prehaja v trosovnico.
Meso
Belo, sprva trdo, kasneje postane mehko in precej žilavo, prijetno diši in ima sladkast okus.
Trosi
9-13 x 5-7 µm, elipsasti, gladki, s tankimi stenami, neamiloidni. Trosni prah je belkasto rumen.
Rastišče
Raste v skupinah po par skupaj v mešanih in iglastih gozdovih, poleti in jeseni, tako v Sloveniji kot tudi na Bovškem se pojavlja bolj redko.
Uporabnost
Dober, primeren je za mešanje z drugimi gobami, vendar ga je škoda pobirati.
Opombe
Po obliki mu je nekoliko podobna čokata žilolistka, prej so jo imenovali tudi čokata lisička (Gomphus clavatus), ki je podobne velikosti, pogosto betičasta z ravnim temenom, okrasto rjavih odtenkov, mlada ima vijoličasto trosovnico, ki je prepredena s tankimi, žilastimi grebeni in je odlična užitna goba. Žal pa je ponekod redka. Odsekanega kijca ne moremo zamenjati s strupenimi gobami, obstaja pa še nekaj manjših vrst kijcev, ki niso primerni za uživanje.
Spada med
Mikorizne gobe
Podobne gobe
Gomphus clavatus (Čokata žilolistka) , Clavariadelphus pistillaris (Veliki kijec)