Daldinia concentrica

(Bolton) Ces. & De Not. (1863)

Slojevita oglarka

Rod Oglarke | Daldinia | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

20-100 mm širok trosnjak je nepravilno kroglaste oblike, naguban, mlad rjasto rjav, kasneje počrni, na prerezu so lepo vidni številni tanki kolobarji ali sloji, eden nad drugim od sredine navzven, ki so proti robu belkasti, nato srebrno sivi, sivi in na osredju črni, podobni barvi oglja, plast tik pod povrhnjico tvorijo drobni periteciji (stekleničasto oblikovana trosišča s trosi), kjer so votlinice z nastajajočimi trosi, na vrhu so odprtinice, skozi katere izstreljujejo črne trose, trosnjaki so trajni.

Trosovnica

Sestavljena iz votlinic tik pod povrhnjico, trosi se ob dozoritvi izstrelijo skozi odprtinico na vrhu, zaradi številnih trosov, ki so zgoščeni na zunanji površini, se zdi prašna in sajasta kot oglje.

Meso

Sivo do črno, tudi rjavo vijoličaste barve, čvrsto, s staranjem postane drobljivo, brez značilnega vonja in okusa.

Trosi

12–17 x 6–9 µm, eliptični oz. bolj fižolaste oblike, gladki. Trosni prah je črn.

Rastišče

Raste na listnatih drevesih, na deblih, predvsem na stoječih odmrlih ali umirajočih deblih jesenov, jelš in brez, v gozdovih, parkih in vrtovih, še posebej na drevesih, ki jih je prizadel požar, posamično ali v skupinah, vse leto, na Bovškem redka, primerek najden v domačem vrtu na jesenovi palici.

Uporabnost

Neužitna.

Opombe

Literatura: J. Breitenbach in drugi, FUNGI OF SWITZERLAND, vol. 1, str. 274.

Izvor imena

“Daldinia” = po mikologu Agostinu Daldiniju (1817-1895); lat. “concentrica” = koncentrično razporejene plasti v trosnjaku.

Spada med

Lesne gobe, Saprofitne gobe