Dasyscyphella nivea

(R. Hedw.) Raitv. (1970)

Hrastov kocinovec

Rod Kocinovci | Dasyscyphella | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

Drobni trosnjak snežno bele barve ima skledičasto obliko klobuka in dlakasto oz. kocinasto zunanjo površino ter tanek bet, raste pa skupinsko na odpadlih hrastih in njihovih razpadajočih delih.

Klobuk

1-2 mm, je zelo majhen in ima skledičasto obliko, sprva je skledica skoraj ravna kot disk in pozneje poglobljena ter na osredju gladka, snežno bele do vodeno bele barve, na osredju lahko tudi z bledo rumenkastim odtenkom ali tudi bež barve, na osredju je pogosto nekoliko temnejša in sivkasta, na zunanji površini je polno belih volnastih dlakic oz. kocin, ki segajo od roba skledice navzdol in tudi po celotnem betu, rob je pri starejših včasih valovit in neraven, na dotik mehak in želatinast.

Trosovnica

Nahaja se na gladki notranji površini skledice, bela.

Bet

Do 2 mm visok, do 0.5 mm debel, je zelo majhen, kratek in tanek, belkast, poraščen s komaj opaznimi belimi dlakicami, pod klobukom nekoliko širši in v dnišču ožji, mehak.

Meso

Belkasto do vodeno belkasto, mehko in želatinasto, brez značilnega vonja in okusa.

Trosi

6-8.5 x 1.5-2 µm, valjasti in podolgovati, gladki. Trosni prah je bel.

Rastišče

Raste v listnatih in mešanih gozdovih, predvsem kot saprofit na odpadlih, gnijočih in odmrlih delih hrastovih dreves, skupinsko in tudi tesno skupaj, vse leto.

Uporabnost

Neužitna.

Spada med

Saprofitne gobe