Geastrum fimbriatum

Fr. (1829)

Resasta zvezdica

Rod Zvezdice | Geastrum | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

Od 2 do 5 cm široka goba je sprva kroglasta in zraste pod zemljo, nato se zunanja ovojnica nad zemljo razpre oz. se od roba proti sredini raztrga v 5 do 9 (ali do 15) trikotnih krp, ki imajo značilno zvezdasto obliko, kraki so rumeno rjavi ali svetlo rjavi. Notranji del plodišča se pri tem dvigne nad površino tal, je kroglaste oblike in sestavljen iz tanke, prožne notranje ovojnice, znotraj katere je pri mladih gobah belo tkivo, ki se kmalu umazano sivkasto rjavo obarva in se razvije v prašečo se trosno gmoto. Na temenu notranje ovojnice je bradavičasta in resičasta odprtina, skozi katero se iztrese zrel trosni prah. Zunanja ovojnica je pri mladih gobah belo sivkasta in 1-2 mm debela, pri starejših je navzdol zavihana in razprostrta po tleh. Ustje odprtine ima vlaknat rob in je poraščeno z drobnimi laski.

Trosovnica

Trosi se nahajajo v kroglici z luknjico na temenu, ki se pojavi na popolnoma razprtem trosnjaku s številnimi kraki, skozi luknjico pa uhajajo v okolico.

Bet

Beta nima.

Meso

Žilavo v krakih, notranjost kroglice se kmalu spremeni v trosni prah, brez značilnega okusa in vonja.

Trosi

2.9–3.5 μm, oblasti, nekoliko bradavičasti. Trosni prah je temno rjav.

Rastišče

V mešanih in iglastih gozdovih, na odpadlem listju ali iglicah, ob gozdnih poteh in na apnenčastih tleh, poleti in jeseni, na Bovškem je pogosta.

Uporabnost

Neužitna.