Hydnum repandum

L. (1753)

Rumeni ježek

Rod Ježki | Hydnum | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Spoznamo ga po rumeno rožnatem, nepravilnem klobuku, ki ima na spodnji strani igličasto trosovnico, ki se polagoma spušča nekoliko po betu navzdol.

Klobuk

Od 5 do 15 cm širok, sprva izbočen, mesnat, nato se zravna, z valovitim obrobjem, nepravilno okrogel, s stranskim betom, gladek, grbast ali gubast, žametasto poprhnjen, rumenkast ali rdečkasto rjavkast, včasih zelo svetel in ima dolgo podvihan rob.

Trosovnica

Sestavljena iz iglic, ki so najprej belkaste, kasneje porumenijo, so zelo krhke in postopoma potekajo po betu navzdol. Iglice so največ 0.5 cm dolge in proti betu krajše.

Bet

Od 5 do 8 cm visok in od 1 do 3 cm v premeru, nepravilnih oblik, včasih valjast, gladek, bel, kasneje postane enake barve kot klobuk, zlasti če ga veliko otipavamo.

Meso

Belo, debelo, na prerezu porumeni, trdo, vendar krhko, staro postane rjavo, brez posebnega vonja in bolj ali manj grenko.

Trosi

6.5-9 x 5.5-7 µm, elipsasti, prosojni, gladki, neamiloidni. Trosni prah je smetanove barve.

Rastišče

Raste v skupinah ali v vrstah, v gozdovih, od poznega poletja do zime, na Bovškem pogost.

Uporabnost

Užiten, primeren kot dodatek raznim jedem, potrebno je odstraniti iglice in ga dolgo kuhati. Za samostojne gobje jedi je običajno preveč grenak.

Opombe

Pri nas uspeva več neimenovanih različkov, od belkastih do rdeče rjavih barv, ki so bolj ali manj grenki, zato je potrebno ježke pred uporabo malo poskusiti, če ne grenijo preveč. V zadnjem času je kot samostojna vrsta priznan beli ježek (Hydnum albidum), ki je sprva povsem bel, raste pozno jeseni pod bori in ima vitkejši bet. Podoben, vendar manjši in z rožnato rdečim klobukom je rdečkasti ježek (Hydnum rufescens), ima daljše iglice, ki ne potekajo daleč po betu navzdol. Ne moremo jih zamenjati s strupenimi gobami.

Spada med

Mikorizne gobe

Podobne gobe

Hydnum rufescens (Rdečkasti ježek)