Hygrocybe citrinovirens

(J.E. Lange) Jul. Schäff. (1947)

Zelenkasta vlažnica

Rod Vlažnice | Hygrocybe | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Spada med srednje do večje vlažnice rumenih barv, ki ne črni in ima suh, dlakast, koničast klobuk in gladek ali rahlo dlakast bet.

Klobuk

25-90 mm, najprej koničast, včasih z ostro grbico, pogosto valovit, kasneje zravnan z ozko grbo, pogosto z razcepljenim robom, suh, podolžno vlaknat, včasih fino kosmičast v centru in vzdolž roba, limonino rumen, zelenkasto rumen ali oranžno rumen, včasih z oranžno rjavimi vlakni, ki so temnejša od podlage, včasih belo poprhnjen med vlakni.

Trosovnica

Lističi so prosti ali pripeti, pogosto široki več kot 15 mm, sprva belkasti, kasneje rumenkasto beli, ponavadi z zelenkastim odtenkom, pogosto grobo nazobčani.

Bet

50-130 x 7-30 mm, valjast do vretenast, kasneje po sredini stisnjen, brazdast, žlebast, suh, mat ali z rahlim svilnatim leskom, gladek v mladosti, kasneje lahko podolžno vlaknat, rumenkasto bel, rumen, zelenkasto rumen, včasih z oranžnimi ali rjavkastimi odtenki, dnišče belo, včasih fino kosmičast v vrhu ali poprhnjen po celi dolžini, votel, krhek.

Meso

Rumeno, včasih belkasto v sredini, ponavadi nevtralnega vonja in okusa, včasih tudi prijetnega vonja ali podobnega vonja kot hrastova mlečnica (Lactarius quietus).

Trosi

(6)6.5-8.5(10) x (4.5)5-6(7.5) μm.

Rastišče

Raste septembra in oktobra na negnojenih travnikih in pašnikih, zelo redko v lisnatih gozdovih, na Bovškem zelo redka. Raste na kislih do rahlo bazičnih tleh.

Uporabnost

Užitna, vendar na Rdečem seznamu gliv Slovenije.

Opombe

Zamenjava je možna s suhimi trosnjaki ostrogrbe vlažnice (Hygrocybe acutoconica), ki ima vlaknat bet in večje trose. Rumeni trosnjaki varljive vlažnice (Hygrocybe intermedia) imajo ponavadi dlakast, široko koničast klobuk in vedno grobo vlaknat bet.

Spada med

Zaščitene gobe

Podobne gobe

Hygrocybe intermedia (Varljiva vlažnica) , Hygrocybe acutoconica (Zašiljenogrba vlažnica)