Imleria badia
(Fr.) Vizzini (2014)Kostanjasti polstenovec
Podrobnosti
Značilno
Ima kostanjevo rjav klobuk, rjavkast bet, rumeno trosovnico, ki na pritisk močno pozeleni, meso pa ima prijeten vonj in okus.
Klobuk
Od 5 do 15 cm širok, mesnat, polkrožen, sprva s podvihanim robom, nato se zravna in postane blazinast. Najprej je žametast, kmalu postane gladek, bolj ali manj rjav, star nekoliko obledi.
Trosovnica
Rumena, stara olivno rjava, cevke so dolge, pri betu zaokrožene in imajo sprva zelo drobne, belkaste luknjice, ki kmalu porumenijo, na pritisk pa močno pozelenijo.
Bet
Do 10 cm visok in do 4 cm debel, najprej trebušast, kmalu postane valjast, trd, včasih rahlo ukrivljen, gladek, podolžno črtast, bolj ali manj rjav, vendar nima mrežice.
Meso
Belo, rumenkasto, pod kožico klobuka in v betu je rjavo, na prerezu pomodri, čvrsto, šele v starosti se zmehča.
Trosi
13-15 x 4-5 µm, vretenasti. Trosni prah je rumeno rjav.
Rastišče
Najraje pod smrekami, posamično ali v skupinah, tudi v mešanih gozdovih, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem ne preveč pogosta.
Uporabnost
Pogojno užiten, surov je škodljiv, kuhan ali pečen pa je zelo uporaben, okusen, mlade gobe lahko vlagamo v kis.
Spada med
Mikorizne gobe