Laccaria amethystina
Cooke (1884)Vijoličasta bledivka

Podrobnosti
Značilno
Zlahka jo bomo spoznali po intenzivno vijoličasti barvi, dokler je še mlada. Stare, suhe gobe znatno obledijo in posivijo.
Klobuk
Od 1 do 5 cm, najprej izbočen s podvitim robom, kmalu je ravno razprt, v osredju nekoliko udrt, površina je gladka, vijoličasta, pri starih gobah belkasta in ima topo obrobje.
Trosovnica
Lističi so redki, vijoličasti, široki in debeli, pripeti na bet, ima pa tudi vmesne lističe, ki beta ne dosegajo.
Bet
4-10 x 0.4-0.7 cm, valjast, poln, ukrivljen, žilav, prožen, vlaknat in enake barve kot klobuk. Včasih vlakna odstopajo od površine, da izgleda luskat.
Meso
Vijoličasto, žilavo, prijetnega vonja in okusa.
Trosi
8-10 µm, bodičasti. Trosni prah je belkast.
Rastišče
Pod listavci in iglavci, od poletja do pozne jeseni, v velikih skupinah, na Bovškem pogosta.
Uporabnost
Zelo okusna goba, žal pa izredno težko prebavljiva, moramo jo drobno narezati, primerna kot dodatek drugim jedem. Zaradi žilavosti bet ni uporaben.
Opombe
Kadar vijoličasta bledivka močno obledi, jo lahko zamenjamo s sorodnimi vrstami, ki so pa vse bolj ali manj užitne. Skupna značilnost je zelo žilavo meso, redki in debeli lističi, obledele barve pri starih primerkih, zato imajo ime bledivke.