Lactarius fluens

Boud. (1899)

Rjaveča mlečnica

Rod Mlečnice, sirovke | Lactarius | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Klobuk

40-90(100) mm širok, sprva iztegnjeno izbočen, kasneje raven do nekoliko lijast, včasih tudi z manjšo grbo. Površina gladka do nekoliko žilasta, suha je brez leska, mokra je svetleča in spolzka, svetlo olivno siva do sivo ali olivno rjava, z značilnim kremastim pasom na robu. Rob je v mladosti podvit, kasneje raven ali drobno nažlebkan.

Trosovnica

Lističi so sprva belkasti, kasneje svetlo oker, poškodovani po 2-3 urah počrnijo, viličasti proti betu, široko pripeti.

Bet

50-80 x 10-20 mm, valjast, čvrst, poln, gladek do rahlo vzdolžno brazdast, umazano belkast z olivnim odtenkom, v starosti ali ob dotiku porjavi.

Meso

Belkasto, s šibkim vonjem, sprva z neznačilnim okusom, kasneje z grenkim in pekočim okusom.

Trosi

6.1-7.6 x 5.1-6.5 μm, ovalni do široko eliptični, z nekaj posameznimi bradavicami, ki so povezane z grebeni. Trosni prah je bel.

Rastišče

Raste posamezno ali v manjših skupinah, v mešanih listnatih ali bukovih gozdovih, poleti in jeseni.

Uporabnost

Neužitna.

Opombe

Nukleotidno zaporedje ITS:

CATTATCGTACAAAAATGTGTGAGGCATGCGAGGGCTGTCGCTGACTTTTGAAGTCGTGCACGCCAGAGCGTGTCCTCTCACATATAATCCATCTCACCCTCTTGTGCACCACCGCGTGGGCACCCTTCGGGATCGATTCGATCCAGGAGGGGGCTTGCGTTTTCACACAAACCCCTTTTTAAAAAAGTGTAGAATGACCTCATCTTTGCAATAAAACGCAATCAATACAACTTTCAACAACGGATCTCTTGGCTCTCGCATCGATGAAGAACGCAGCGAAATGCGATACGTAATGTGAATTGCAGAATTCAGTGAATCATCGAATCTTTGAACGCACCTTGCGCCCCTTGGTATTCCGAGGGGCACACCCGTTTGAGTGTCGTGAAAATCTCAACCTTCTCGGTTTCTTCTGGACACCGAAGGAGGCTTGGACTTTGGAGGCCTTTGCTGGCGTCTCTCTCTTTTGAAAGGCCAGCTCCTCTCAAATGAATTAGCGGGGTCCTCTTTGCCGATCCTCGACATGTGATAAGATGCTTCCATGTCTTGGTTTATGGCTCTGTTGCCTTTGGGACCCGCTTCTAATCGTCTCGAGACAATGTTTGAGCGCGTCTCCCTTCTCGGGAAACGCTCTCGAACCCACGAACCCTTGACCTCAAATCGGGTGAGACTACCCGCTGAACTTAAGCATAT
Sekvenciranje: T. Grebenc (GIS)*

* sekvenciranje je bilo izvedeno na Gozdarskem Inštitutu Slovenije (GIS) v okviru Raziskovalnega Programa P4-0107 Gozdna biologija, ekologija in tehnologija (financer: ARRS) in raziskovalnega projekta J4-1766 “Methodology approaches in genome-based diversity and ecological plasticity study of truffles from their natural distribution areas” (financer: ARRS).

Literatura: J. Breitenbach in drugi, Fungi of Switzerland, vol. 6, str. 50.

Prevod: Anja Rot

Spada med

Mikorizne gobe