Morchella semilibera
DC. (1805)Šilasti srmček
Podrobnosti
Značilno
Raste samo pomladi, spoznamo ga po majhnem, šilastem, stožčastem, površinsko narebranem klobučku, ki ima obrobje prosto, bet pa je pogosto pri vrhu nekoliko podolžno zguban.
Klobuk
Od 2 do 3 cm, stožčasto zašiljen, glede na velikost beta majhen, vzdolžno in prečno rebrast, medeno ali olivno rjav, rebra sčasoma počrnijo, obrobje in četrtina klobuka pa je pri betu prosta. Klobuk je v notranjosti votel.
Trosovnica
Se nahaja na zunanji površini klobuka in je sestavljena iz askov ali mešičkov.
Bet
Od 5 do 15 cm visok in od 1 do 3 cm debel, valjast, votel, proti dnišču je nekoliko širši, star je pri vrhu rahlo zguban ali široko nažlebljen, belkasto okrast in ima zrničasto površino.
Meso
Belkasto, okrasto, krhko in lomljivo, precej tanko, saj je vsa goba votla. Ima prijeten vonj in okus.
Trosi
22-30 x 17 µm, elipsasti, prosojni, gladki, parafize so septirane in imajo na koncih kroglaste odebelitve. Trosni prah je kremaste barve.
Rastišče
V logih ob rekah, grmovju, samo v pomladanskem času, na Bovškem redek.
Uporabnost
Pogojno užiten, kuhan ali pečen je odličen, vendar zaradi tankega mesa neizdaten.
Spada med
Mikorizne gobe, Saprofitne gobe