Musumecia sardoa
Consiglio, Vizzini & Setti (2016)Sardinska musumecija
Podrobnosti
Klobuk
Od 20 do 40 mm širok, lijakast, sivkast do sivkasto rjavkast, tudi temno rdečkasto rjav, fino belo dlakast, rob je tanek in podvihan.
Trosovnica
Lističi so belkasto kremasti, poraščeni po betu, debeli, gosti, še kar široki, z veliko vmesnimi lističi.
Bet
Od 30 do 50 mm dolg in od 8 do 15 mm debel, središčno do izven središčno pripet na klobuk, nepravilno valjast do obrnjeno kijast, nekoliko razširjen proti vrhu, belkasto kremast do rahlo rjavkast, gladek, v mladosti poln, pozneje se izvotli.
Meso
Vlaknato, belkasto kremasto, z nežnim vonjem po zeliščih.
Trosi
(5.8)5.9 –8.5 (9.5) x (3.5) 3.8 –4.2(4.9) μm, Q=(1.43) 1.53 –2.00 (2.17), Qm=1.76±0.18, dolgo elipsasti, z apikulom do 1 mm, tankostenski, hialini, cianofilni, amiloidni.
Rastišče
Raste v iglastih gozdovih, jeseni, jaz sem jo našel v mešanem gozdu (smreka, macesen, trepetlika). Zelo redka v svetovnem merilu.
Uporabnost
Neužitna.
Opombe
Prvič najdena in opisana v Sloveniji.
Vir: Fungal Diversity, Fungal Diversity notes 253-366, 2016, več avtorjev, DOI 10.1007/s13225-016-0366-9.
Musumecia sardoa – Facesoffungi number: FoF 02047
Izvor imena
Sardoa izvira iz latinskega imena Sardinije, kjer je bila prvič najdena.
Mussumecia – rodovno ime je bilo dano v čast švicarskemu mikologu Enzo Mussumeci, ki je prvi opisal ta rod.
Spada med
Mikorizne gobe