Puccinia porri

(Sowerby) G. Winter (1881)

Porova rjavinka

Rod Rjavinke | Puccinia | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

Trosnjak, ki se običajno pojavlja na gornjem delu listov zelnatih trajnic iz družine lukovk (Allium), npr. različnih vrst pora, čebule. Izgleda kot par mm velik mehurček, svetlo oranžne ali rumene do rumeno rjavkaste barve, običajno med listnimi žilami, včasih se mehurčki zarasejo skupaj in se razširijo na dno lista (uredinia). V tej fazi razvoja lahko najdemo urediniospore (glej fotografije), kasneje se trosnjak spremeni (dozori) v rjavo, skoraj črno barvo (telia), kjer najdemo teliospore.

Trosi

Aeciospore so 19-28 µm v premeru, z 1-2 µm debelo, rumeno steno, nastanejo po dikariotizaciji. Urediniospore so ovalne do jajčaste, 22-32 x 20-26 µm, z 1-2 µm debelo, hialino do rumeno steno, se ponovijo in nastanejo na diakriotičnem miceliju. Teliospore so eliptične do nepravilno jajčaste, 28-45 x 20-26 µm, pogosto dvocelične, z 1-2 µm debelo, gladko, rjavo steno.

Uporabnost

Neužitna. Strokovnjaki jih drugače poimenujejo tudi “rust fungi”, nanašajoč se na škodljivost in videz rje. Tretirajo jih kot škodljivce na zelnatih rastlinah družine lukovk (Allium), tako divjih kot kultiviranih.

Opombe

Vir: N. Uma, Observations on the Infection of Leek Cultivars by Puccinia allii, The University of Manchester (United Kingdom), ProQuest Dissertations Publishing, 1984. 27816497.

Plant parasites of Europe, Puccinia allii.