Rhodofomes roseus

(Alb. & Schwein.) Kotl. & Pouzar (1990)

Rožnati kresilnik

Rod Kresilniki | Rhodofomes | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

Razlikuje se od smrekove kresilače (Fomitopsis pinicola) po izrazito rožnato obarvanem himeniju in po rastišču na preperevajočem smrekovem lesu. Je redka vrsta gob na propadajočih pastirskih stanovih alpskih pašnikov, ki so iz smrekovega lesa in povzroča rjavo trohnobo oz. gnilobo.

Klobuk

Do 12 cm širok in do 6 cm debel trosnjak je poličaste oblike, zelo trd, zgornja navadno rjava površina je tenka in smolasta skorja s ploskimi gubami v koncentričnih krogih, rjavkasti rob je kakor nabrekel in ima malo nižje beli prirastni pas smetanaste barve. Površina je pri mladi gobi rožnato rjava, tudi siva ali rjava, s staranjem pa lahko skoraj črna; pod skorjo, ki se da odstraniti, je mesnati del gobe, ki je plutasto zategel in rožnat do rožnato rjavkast, površina je fino kosmata pri mladih gobah, pozneje gladka in s staranjem vse bolj razpokana in nagubana.

Trosovnica

Je luknjičasta, ima izrazito rožnato obarvan himenij oz. rožnato obarvane luknjice (pore), ki so skoraj pravilno okrogle in zelo majhne, globoke do 5 mm, gostota por je 3-5 na mm, mlada je rožnata, starejša postaja rjavkasta.

Bet

Beta nima.

Meso

Sprva srebrno rožnate do sivkasto rožnate barve, pozneje postaja rožnato rjavo do rjavkasto, trdo in žilavo, vonj je rahlo kiselkast oz. neizrazit, okus neprijeten.

Trosi

5.5-7.5 x 2-2.5 μm, valjasti, gladki, neamiloidni. Trosni prah je bel.

Rastišče

Uspeva na preperevajočem smrekovem lesu, predvsem v gorskih predelih, navadno posamično ali v majhnih skupinah, raste več let in je trajnica, zelo redka goba.

Uporabnost

Neužitna.

Spada med

Lesne gobe

Podobne gobe

Fomitopsis pinicola (Smrekova kresilača)