Rhytisma acerinum

(Pers.) Fr. (1819)

Javorova obliževka

Rod Obliževke | Rhytisma | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

Katranasto črnim pegam podoben ploščat trosnjak raste navadno skupinsko kot nekakšen obliž na odpadlih javorovih listih. Je glivična bolezen javorovih dreves, ki se z vetrom širi kot okužba, a ni tako nevarna, da bi bil v gozdovih potreben nadzor.

Klobuk

1-2 (tudi do 3.8) cm širok trosnjak je nepravilno krožne oblike, ploščat oz. podoben zelo tankemu obližu, ki raste v skupinah na drevesnih listih, je blazinast in mehak, zunanja površina je vlaknata in na dotik hrapava, katranasto črne barve, sveži trosi se kot rumene pikice pojavijo že spomladi in tvorijo lepljivo prevleko, poleti pa postane pikice večje in lisaste ter rjavkaste do črne oz. katranaste barve, ohranijo pa rumeno obrobo.

Trosovnica

V notranjosti trosnjaka, kjer so askusi, trosi izhajajo s površine trosnjaka in se širijo z vetrom.

Meso

Okrasto sivo do črno, brez značilnega okusa in vonja.

Trosi

55-70 (80) x 1,5-2 µm, trosni prah je rumenkast.

Rastišče

V listnatih gozdovih na odpadlih javorovih listih, lahko tudi na listih drugih dreves (vrba, evkaliptus), gliva prezimi v odpadnem listju, sveži trosi spomladi okužijo na novo zrasle liste, razrastejo se jeseni, z vetrom se širijo kot okužba, toda ne predstavljajo resne škode, preživijo zimo, trosnjak je enoletnica. Na Bovškem je pogosta.

Uporabnost

Neužitna.