Russula olivacea

(Schaeff.) Fr. (1838)

Olivna golobica

Rod Golobice | Russula | Pogojno užitna

Pogojno užitna

Podrobnosti

Značilno

Spada v skupino golobic milega okusa z okrasto rumenim trosnim prahom. Je največja med golobicami, pestro obarvana, z debelimi, lomljivimi lističi, s fenolom reagira vinsko rdeče.

Klobuk

Od 7 do 20 cm, sprva polkrožen, nato zravnan, udrt na osredju, različno obarvan, karminasto rdeče rjav, z olivnimi odtenki na osredju ali pa po celem klobuku, zrnato žametastega izgleda, nebleščeč, lisast in precej debelo mesnat.

Trosovnica

Sprva bledo rumenkasta, nato okrasta, lističi so sprva srednje gosti, pri starih gobah razmaknjeni, široki, debeli, krhki, žilnato povezani in pripeti na bet.

Bet

4-10 x 1.5-4 cm, valjast, raven, poln, trd, znotraj postane mehak, površinsko je skoraj gladek, poprhnjen, bel ali rožnat, običajno je vinsko rdeče nadahnjen.

Meso

Belo, rumenkasto, krhko, s šibkim vonjem po sadju, milega okusa po lešnikih, s fenolom se obarva vinsko rdeče.

Trosi

8-12 x 7-9 µm, jajčasti, igličasti. Trosni prah je rumeno okrast.

Rastišče

Skupinsko, pod bukvami in smrekami, poleti in v začetku jeseni, na Bovškem ponekod pogosta.

Uporabnost

Pogojno užitna, surova škodljiva, kuhana ali pečena je odlična in uporabna na več načinov priprave ter je zelo izdatna.

Opombe

Precej podobna po izgledu in z enako reakcijo na fenol, je ustrojena golobica (Russula alutacea), ki ima topo grebenaste trose in rdeče lise proti dnišču beta, ki rad rumeni. Surova ni užitna. Podobna je tudi malinova golobica (Russula romellii), vendar ta nima nikoli obarvanega beta, predvsem ima manjše trose!

Spada med

Mikorizne gobe, Pogoste gobe