Russula vesca
Fr. (1836)Užitna golobica
Podrobnosti
Značilno
Je srednje velika vrsta, mesnato rdečkastih, rjavkastih odtenkov, rjavi, zlasti na betu in je milega, prijetnega okusa in neizrazitega vonja.
Klobuk
Od 6 do 11 cm širok, najprej polkrožen, na osredju je kmalu udrt, ko se popolnoma razpre, postane lijaste oblike, gladek, mesnato rdečkast, na obrobju svetlejši in star nekoliko nažlebkan. Kožica je lupljiva na obrobju.
Trosovnica
Belkasta, lističi so razmeroma gosti, tu in tam viličasto razcepljeni, pripeti na bet ali pa potekajo malo po betu navzdol, pri starih gobah porjavijo oz. so rjavo lisasti.
Bet
Od 2 do 8 cm visok in od 1 do 2 cm debel, valjast, poln, običajno proti dnišču zožen, bel, gladek ali rahlo gubast, na pritisnjenih mestih porumeni in nato porjavi.
Meso
Belo, nekoliko porjavi, zlasti v betu, brez posebnega vonja, okus je prijeten, nekoliko po lešnikih. Z železovim sulfatom reagira rožnato oranžno.
Trosi
6-8.5 x 5-6.5 µm, široko elipsasti, drobno bradavičasti. Trosni prah je belkast.
Rastišče
Skupinsko ali posamično, pod listavci in iglavci, od zgodnjega poletja do pozne jeseni, na Bovškem razmeroma pogosta.
Uporabnost
Odlična, vsestranska, tako kot večina golobic, ki so milega okusa.
Opombe
V tej skupini pekočih golobic z okrasto rumenimi trosi je še več podobnih vrst, zato pri nabiranju golobic pride gobarjem v navado, da vsak primerek posebej poskusijo, če je pekoč. V višjih predelih, pod smrekami, raste lešnikova golobica (Russula mustelina) z rjavim klobukom, meso pa prav tako rjavi kot pri užitni golobici in podobno reagira na železov sulfat.