Sarcodon imbricatus
(L.) P. Karst. (1881)Rjavi ježevec
Podrobnosti
Značilno
Precej široka, grobo luskata rjava goba, ki ima bodičasto trosovnico in nekoliko grenak okus, kot rumeni ježek.
Klobuk
Od 5 do 20 cm širok, sprva vzbočen, mesnat, z močno podvihanim robom, rjavih barv, z velikimi temno rjavimi luskami, star zravnan ali pa v osredju udrt in ima lijakasto obliko.
Trosovnica
Sestavljena iz navpičnih bodic, ki so do 1 cm dolge, precej tanke, belih do sivo rjavkastih barv in gredo nekoliko po betu navzdol.
Bet
Do 8 cm visok in do 2 cm debel, poln, sprva bel, kasneje postaja od spodaj navzgor vedno bolj rjav.
Meso
Umazano belo, sivo rjavkasto, čvrsto in žilavo, z začimbenim vonjem ter razmeroma grenkim okusom.
Trosi
7-8 x 5-5.5 µm, elipsasti, površina je drobno bradavičasta. Trosni prah je rjav.
Rastišče
V iglastem gozdu, pod bori in smrekami, od poletja do pozne jeseni, v Sloveniji kar pogost, na Bovškem na nekaterih rastiščih.
Uporabnost
Pogojno užiten. Kuhane gobe so užitne, le nekoliko težje prebavljive.
Opombe
Težko je reči, katere gobe so surove sploh užitne, ker ljudje različno reagirajo na gobe, telo pa različno sprejema gobje beljakovine. Bolj nevarne so tiste pogojno užitne gobe, ki surove vsebujejo hemolizine. Nevarno je uživati slabo poznane vrste iz katerega koli rodu, zlasti pa surove.