Serpula lacrymans

(Wulfen) J. Schröt. (1885)

Hišni lesomor

Rod Lesomori | Serpula | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

Goba je uničevalec lesa v stavbah, razraste se povsod, kjer je les in dovolj vlage. Največ škode povzroči na lesenih stavbah in neprimerno skladiščenem lesu. Od 5 do 30 cm širok, od 2 do 10 mm debel trosnjak, prekriva lahko celo do 1 m2 površine, običajno je manjši, plosko in nepravilno okrogle oblike prilegajoč k podlagi, sprva vatast in bel, nato je bel ali sivkast le še rob, v sredi se oblikuje rjasto rjava in mrežasto zgubana trosovnica, kjer se tvori ogromno trosov, včasih je tudi rdeče rjava ali rumenkasto rjava in na robu tudi vijoličasto klobučevinasta, sveža goba izloča kapljice bistre tekočine, več trosnjakov se združuje v velike tvorbe, včasih z nesomernimi klobuki, ki so nepravilno jamičasti.

Trosovnica

Nastaja na površini gobi.

Bet

Beta nima.

Meso

Rjavo in plutasto, mlade gobe prijetno dišijo, stare imajo neprijetni vonj po petroleju, brez značilnega okusa.

Trosi

9-12.5 x 4.5-8 µm, valjasti ali fižolaste oblike z debelimi stenami, gladki, upognjeni. Trosni prah je rjasto rjav ali tudi rjavo rumen.

Rastišče

V starih kočah, lesenih barakah, v zgradbah na tramovih in stropih, lesenih okvirjih, na lesenih tleh, na vlažnih mestih lesenih zgradb in delov pohištva, na vlažnem zidu v bližini lesenih delov, v hlevih, skednjih, v nezračenih vlažnih prostorih.

Uporabnost

Neužiten.