Stropharia aeruginosa

(Curtis) Quél. (1872)

Zelenkasta strniščnica

Rod Strniščnice | Stropharia | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Majhna, močno sluzava, zeleno modra goba, ima zgoraj nažlebljen obroček in svetlejše ostrinke od lističev. Raste blizu razpadajočega lesa.

Klobuk

Od 3 do 8 cm širok, zvonast, kmalu razprt, široko grbast, močno sluzav, z ostanki veluma na obrobju, intenzivno modrikasto zelen, suh pa obledi in dobi rumenkaste odtenke.

Trosovnica

Sprva zelenkasta kot klobuček, kmalu pa postanejo lističi vijoličasto sivi do črnikasto rjavi. Zaradi betičastih cistid je ostrinka vedno svetlejša od površine lističev.

Bet

Do 8 cm visok in do 1 cm debel, valjast, raven, proti vrhu ožji, sprva močno zelenkast, kasneje zbledi, sluzav in pod nažlebkanim obročkom vlaknato luskat. Star je votel.

Meso

Belo, z zelenkastim nadihom, prijetnega okusa, z vonjem po redkvici.

Trosi

7-9 x 4-5 µm, elipsasti, rjavi, gladki. Trosni prah je rjavo vijoličast.

Rastišče

Na razpadajočem lesu in blizu njega na tleh, bogatih z organskimi odpadki, posamično in v skupinah, od pomladi do pozne jeseni, na Bovškem redka.

Uporabnost

Dobra, primerna za mešanje z drugimi užitnimi vrstami. Sluzavo kožico odstranimo iz klobuka.

Opombe

Zamenjava s strupenimi gobami ni mogoča, lahko pa jo zamenjamo s podobno modrikasto strniščnico (Stropharia caerulea), ki ima vretenaste cistide, ostrinke lističev niso svetlejše, klobuček ni tako močno sluzav, brez ostankov veluma na obrobju, raste na vrtovih, v sadovnjakih, na gnojenih tleh, ni strupena. Enako rastišče ima tudi ovenčana gologlavka (Psilocybe coronilla), ki je enako velika in že od vsega začetka okrasto rumenih barv. Ni vredno, da bi jo nabirali za uživanje, obstaja preveč možnosti, da bi jo zamenjali s strupenimi gobami.